Pajulahti Games 2017: Maalipallomiehet astuvat uuteen aikaan

Petri Posio ja Timo Laitinen

Vammaisurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman miesten maalipalloturnaus toimi Suomen joukkueen pitkäaikaisen päävalmentajan, kaksinkertaisen paralympiavoittajan Timo Laitisen sekä monivuotisen runkopelaajan, Lontoon paralympiakultamitalistin Petri Posion jäähyväisturnauksena. Pelillisesti turnaus ei maalipallomiehille juuri ilonaiheita antanut.

Suomen miehet osallistuivat turnaukseen kahdella joukkueella. Ykkösjoukkue voitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä, mutta hävisi yllättäen puolivälierissä Suomen kakkosjoukkueelle. Kakkosjoukkue ei taas pystynyt kaatamaan ketään muuta koko turnauksessa ja sijoittui lopulta neljänneksi. Ykkösjoukkueen saaliina oli kuudes tila sekä hurjassa heittovireessä olleen Erkki Miinalan maalipörssin voitto 34 maalilla kuudessa ottelussa.

Naisten maalipallojoukkue lähti turnauksiin matalin odotuksin avainpelaaja Iida Kauppilan puuttuessa. Alkuun näyttikin siltä, että luvassa on melkoista höykytystä, kun Iso-Britannia voitti kotijoukkueen avauspelissä peräti 10–0. Suomi kuitenkin ryhdistäytyi ja haastoi lauantai-illan välierässä kovan Venäjän tiukasti, vaikka hävisikin 2–4. Sunnuntain pronssipelissä Suomi maksoi kalavelat briteille 3–0-voitolla. Krista Leppänen osui ottelussa kahdesti ja Kaisu Hynninen kerran.

– Ensimmäinen peli oli meille tosi vaikea, ei oltu sinut uuden alustan kanssa. Kolme viimeistä peliä oli kuitenkin tosi nousujohteista. Osa pelaajista palasi omalle tasolleen ja osa ylitti oman tasonsa. Pronssiottelusta tulikin hallittu voitto ilman ainoatakaan virhettä, iloitsi naisten päävalmentaja Heikki Juvonen.

Miesten joukkueella katseet suunnataan heikosti menneen kotiturnauksen jälkeen tulevaan, kun päävalmentaja Laitisen aikakausi päättyi. Uusi päävalmentaja on koripallotaustainen Jarkko Pokkinen. Ainakin tähtipelaaja Miinala odottaa innolla uuden valmentajan kanssa työskentelyä:

– Toiveissa vähän olikin, että tulisi valmentajaksi joku ulkopuolinen tuomaan vähän uutta näkemystä. Ehkä viimeisten vuosien aikana ei olla joukkueena enää hirveästi kehitytty eikä pysytty aivan maailman huipun tahdissa. Ollaan oltu liikaa muutaman yksilön varassa, Miinala pohti.

– Uudella valmentajalla on kuitenkin pitkä palloilutausta, joten häneltä löytyy varmasti näkemystä. Toivottavasti saadaan hyvä kemia aikaiseksi pelaajien ja valmentajien välillä. Luulen, että valmentajan on ainakin aluksi pieni pakkokin kuunnella paljon pelaajien kantoja, Miinala jatkoi.

Suomi isännöi maalipallon Euroopan mestaruuskilpailuja Pajulahdessa 15.–23. syyskuuta, ja miesten joukkue uudistuu valmentajavaihdoksen lisäksi myös sen osalta, että pitkäaikainen runkopelaaja ja johtohahmo Posio jätti maajoukkueen.

– Meillä on hyviä nuoria nousemassa kansainväliselle huipulle, mutta varmasti nyt Peten poisjäännin jälkeen minun ja Jarno Mattilan vastuu kasvaa entisestään niin pelillisesti kuin nuorempien pelaajien ohjaamisessa ja auttamisessa, Miinala uskoi.