Amanda Kotaja palasi kilparadalle Rio-nollauksen jälkeen

Amanda Kotaja ja Henry Manni

Ratakelaajat Amanda Kotaja ja Henry Manni olivat tunnetuimmat nimet parayleisurheilun SM-hallikilpailuissa Lahden Nastolassa. Kotaja kelasi T54-luokan 60 metrillä ennätyksensä tuntumaan 11,37 (ennätys 11,34). Manni taas teki uransa parhaan tuloksen 11,42 T34-luokan 60 metrillä, joskaan matka ei ole viime vuosina kuulunut hänen kisaohjelmaansa.

– Aika oli melko heikohko. Tämä viikko on ollut raskas, eikä valmistautuminen ollut paras mahdollinen, totesi Manni, joka kiertää ympäri Suomea esittelemässä pyörätuolikelausta nuorille Tie Tähtiin -kiertueella.

Kotaja oli suhteellisen tyytyväinen vuoden ensimmäiseen kisaansa, vaikka viimevuotinen ennätys ei parantunutkaan. Vuosi 2016 oli rikkonainen, eikä Rion 100 metrin finaalin kuudes sija tyydyttänyt nuorta Vampulan Urheilijoiden kelaajaa.

– Rion jälkeen tein totaalisen nollauksen. Lomailin, lepäilin ja olin erossa kelaustuolista noin kuukauden verran, Kotaja totesi.

Viime kesän aluksi Kotaja joutui olemaan noin kuukauden sivussa virtsakivileikkauksen vuoksi ja vielä ihan Rion paralympialaisten alla tuli viikon sairastelujakso. Valmistautumiskauden rikkonaisuus lienee suurin syy siihen, että huippukuntoa ei saatu esille paralympialaisissa, vaikka toisaalta huippuvuosi 2015 oli niin ikään melko rikkonainen.

– Silloin minulla oli anemiaa keväällä, mutta silti kelasin alkukesästä maailmanennätyksen. Syksyn Dohan MM-kisoja ennen kärsin mykoplasmasta, mutta silti voitin 200 metrin maailmanmestaruuden, Kotaja pyöritteli.

Tästä huolimatta Kotaja toivoo vuodelta 2017 ennen kaikkea eheyttä. Näin käydessä paluu mitalikantaan on odotettavissa heinäkuun MM-kilpailuissa Lontoossa.

Kotaja on lähes täysipäiväinen urheilija, mutta kevään ulkomaan leiri jää häneltä väliin. Hän valmistautuu Helsingin yliopiston psykologian pääsykokeisiin.

SM-hallikisojen kolmas Rion kävijä, näkövammaisten T11-luokassa kisaava Ronja Oja hyppäsi pituutta 3,94 ja juoksi 60 metriä aikaan 8,67.

Vastikään VAU:n Vuoden urheiluteko -palkinnon vastaanottanut Noora Koponen hyppäsi kehitysvammaisten pituushypyn uuden SM-hallituloksen 4,32.

SM-hallikilpailujen tulokset